Stop som fantast, start som selvstændig!

Jeg har det sidste lange stykke tid observeret en helt speciel bølge af fantaster på amino. Jeg ved ikke om det er film og drømme om rigdom der driver dem, men der er en trang til at skabe noget – og gerne noget stort. Problemstilling er blot, at fantasterne har det med at sidde fast i sine drømme, og aldrig realiserer en af de mange ideer som de har. Det er derfor ikke ideerne der som udgangspunkt er dårlige, det er en vilje eller evne til at udføre dem der mangler. Jeg prøver her at dele mine tanker med dig om hvordan man kan bryde drømme-mønstret.

Er du en fantast?

Selverkendelse er en vigtig del af at kunne rykke videre og udvikle sig – uden sidder man tilbage med en falsk opfattelse af hvem man egentlig er. Personligt måtte jeg erkende at jeg var en fantast, jeg ventede på at ideen der skulle gøre mig rig ville komme. Jeg indså dog, at jeg ved at blive i drømme sporet aldrig ville blive rig – derfor tog jeg handling og startede med at erkende en ting: jeg var en fantast. Selverkendelsen gjorde at jeg netop indså det uproduktive spor jeg sad fast i, og derfra overvejede jeg hvad der skulle til for rent faktisk at komme videre.

Mit råd er derfor at man først starter med at gøre sig nogle erkendelser om sig selv. Den første og nok mest væsentlige er en erkendelse omkring ens drømmeri: er det blot drømme, eller har man virkelig et ønske om at tage springet?. Der er mange mennesker der er tryggere med faste rammer, en fast løn og en forudsigelig hverdag – er man en af dem, så burde man måske rette fokus på en karriere som ansat, og ikke selvstændig.

 

Kan du udføre ideen?

En anden del af sin selverkendelse, er at skabe en forståelse for om man rent faktisk har evnerne der skal til for at udføre sin ide. Istedet for at drømme om et fantastisk teknisk produkt, så overvej om du rent faktisk kan udvikle det selv, eller om du har en i dit netværk der kan. Kendetegnet ved en iværksætter er, en person der har en stejl indlæringskurve, og som bruger mange timer på sin ide. Har man allerede mange af de nødvendige kompetencer, skal man bruge mindre tid på at opbygge dem. Vil man f.eks. starte en webshop skal man have kompetencer indenfor design, programmering, onlinemarkedsføring, kundeservice og mange andre. Er der et af felterne du ikke kan håndtere selv, så kan du måske “outsource” dem, men står du i sidste ende svagt på bare et af punkterne, formindskes din chance for success drastisk. Det er derfor vigtigt at man fra starten identificerer hvad der rent faktisk skal til for at kunne få success. Derved kan du realistisk vurdere om du kan opbygge de kompetencer der skal til, og dermed om du kan udføre ideen.

 

Kan ideen skaleres op?

Typisk er scalability noget venture capital og private equity vurderer forinden en investering i et startup. Har du selv overvejet om din ide nemt kan skaleres op, og om der er et stort markede for dit produkt?. Jeg selv valgte en lotterikupon i form af biopejse der er et produkt der har potentialet til at blive stort. Forudsætningen for at min virksomhed vokser er dog i høj grad ude af mine hænder: den afhænger af om markedet tager produkterne til sig. Jeg var forblændet af et marked der var præget af lav konkurrence, og et potentielt stort afkast i fremtiden. Det betyder at scalability i vores forretning er ret begrænset – man bør derfor overveje om ens ide kan skaleres op relativt hurtigt. Et godt tegn er konkurrencen, er den høj er der god mulighed for at markedet er ret stort. Hvad vil du helst; have en stor bid af en lille kage, eller en lille bid af en stor kage?. Jeg ved godt hvad jeg ville vælge, nemlig den sidste. Det skyldes det faktum at man her har muligheden for at stjæle marked fra andre, og ikke skal arbejde med at gøre markedet større end det er – hvilket er fantatisk svært.

[box] Hvad siger du selv: har du lært noget over din tid som selvstændig der gør at man kan komme videre med sine drømme? Har du kommentarer eller input til mine forslag? Eller måske bare en god anekdote der giver et andet perspektiv? Jeg håber du deler det med mig og alle andre her :)[/box]

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *